Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε το μαξιλάρι μας.

Ο καλός ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του ανθρώπου. Οι παράγοντες που επηρεάζουν τον ύπνο και καθορίζουν κατά πόσο θα είναι καλός, είναι πολλοί. Μεταξύ αυτών και το μαξιλάρι. Ένα ακατάλληλο μαξιλάρι μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, μεταξύ άλλων, πονοκέφαλο, πιάσιμο, πόνους στον αυχένα, αλλά και πρόβλημα στην αναπνοή. 

Σύμφωνα με τις περισσότερες μελέτες που έχουν γίνει παγκοσμίως ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν το μαξιλάρι τους να είναι μαλακό και άνετο, στην πραγματικότητα το χρησιμοποιούν για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσα θα έπρεπε.

Ποιο είναι όμως το ιδανικό χρονικό διάστημα για ένα μαξιλάρι; Η απάντηση είναι ανάλογα με τη συχνότητα της χρήσης του από 6 μήνες έως το αργότερο 2 χρόνια.

Οι λόγοι που θα πρέπει να αλλάζουμε μαξιλάρι έκτος φυσικά από το να είναι μαλακό είναι αρκετοί και σημαντικοί. Ένα παλιό μαξιλάρι μπορεί να προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, κρίσεις άσθματος, κνησμό ακόμα και ακμή. Σε περιπτώσεις που παρουσιάζετε αλλεργική κρίση το πρωί, είναι πιθανό να ευθύνεται το μαξιλάρι σας.

Μετά από περίπου δύο χρόνια χρήσης ενός μαξιλαριού υπολογίζεται πως το ένα τρίτο του βάρους του αποτελείται από ακάρεα, νεκρά κύτταρα και βακτήρια. Συνεπώς καλό θα ήταν να φροντίζεται για την έγκαιρη αντικατάσταση του μαξιλαριού σας.

 

zoi_apazidiΠόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε το μαξιλάρι μας.