Μερικά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η έλλειψη ύπνου.

Οι ειδικοί συνιστούν να κοιμάται κανείς από 7 έως 9 ώρες ημερησίως. Εξαιτίας όμως του σύγχρονου τρόπου ζωής, οι διαταραχές του ύπνου είναι πια ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Τα συμπτώματα της έλλειψης ύπνου είναι πολλά και διαταράσσουν την καθημερινότητά μας άμεσα και σε βαθμό που συχνά δεν αντιλαμβανόμαστε, παρά μόνο όταν δούμε τις συνέπειες. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη, γι΄αυτό και πρέπει να λαμβάνετε σοβαρά υπόψη, ώστε να μην φτάνουμε σε ακραίες καταστάσεις.

Μερικές απο τις συνέπειες της έλλειψης ύπνου είναι:

Αδυναμία διαχείρισης άγχους
Η έλλειψη ύπνου, αλλοιώνει την αντίληψη που έχουμε του άγχους και των αγχωτικών καταστάσεων και οι πιο απλές διαδικασίες μοιάζουν εξαιρετικά δύσκολες και εξουθενωτικές. Το μεγαλύτερο κακό είναι πως η έλλειψη ύπνου αυξάνει το άγχος και το άγχος, συχνά οδηγεί σε κακή ποιότητα ύπνου, δημιουργώντας ένα βασανιστικό φαύλο κύκλο.
Οι έρευνες, ακόμα, δείχνουν πως όσοι κοιμούνται καλά σε περιόδους στρες, μπορούν και παραμένουν συγκεντρωμένοι στη διαχείριση των καταστάσεων, εν αντιθέσει με όσους καταβάλλονται από το στρες και χάνουν και τον ύπνο τους ή την ποιότητα αυτού και την ευκολία διαχείρισης των καθημερινών προβλημάτων.

Αδυναμία συγκέντρωσης
Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την ικανότητα συγκέντρωσης του ατόμου και αυξάνει τις πιθανότητες απόσπασης της προσοχής. 

Προβλήματα μνήμης                                                                                                                                                                                                          Ο βαθύς ύπνος βοηθάει στη διατήρηση της καλής μνήμηςΣυνεπώς, όταν δεν κοιμάστε καλά, είναι αναμενόμενο να ξεχνάτε εύκολα, ακόμα και τα πιο απλά πράγματα.

Αυξημένη όρεξη
Η αϋπνία αυξάνει  την πείνα. Τα άτομα που κοιμούνται λιγότερο, έχουν στον οργανισμό τους περισσότερες ορμόνες που δίνουν το σήμα της πείνας, από εκείνες που δηλώνουν το αίσθημα του κορεσμού.
Επιπλέον, ο εγκέφαλος του ατόμου που δεν κοιμάται καλά, μεταβολίζει τη ζάχαρη με πιο αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα να επιθυμεί περισσότερο αμυλούχες τροφές με έξτρα αλάτι και έξτρα ζάχαρη. Τέλος και κατά συνέπεια όσοι δεν κοιμούνται σωστά, έχουν διπλάσιες πιθανότητες παχυσαρκίας από όσους παρέχουν στο σώμα τους την απαιτούμενη ξεκούραση.

Προβλήματα όρασης
Ένα από τα πιο επκίνδυνα συμπτώματα της έλλειψης ύπνου είναι η θολή όραση και η δυσκολία εστίασης. Είναι επίσης πιθανό το ενδεχόμενο παραισθήσεων, καθώς παρουσιάζεται δυσκολία επεξεργασίας, από τον εγκέφαλο, της ευθείας και της περιφερειακής όρασης ταυτόχρονα.

 

Κακή μνήμη
Ο βαθύς ύπνος βοηθάει στη διατήρηση της καλής μνήμης. Συνεπώς, όταν κάποιος δεν κοιμστε καλά, είναι φυσικό να ξεχνά εύκολα, ακόμα και τα πιο απλά πράγματα.

zoi_apazidiΜερικά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η έλλειψη ύπνου.