Ελατήρια και στρώματα: Τι είναι και πως σας βοηθούν

Στην αγορά θα βρείτε δύο κατηγορίες στρωμάτων. Τα στρώματα που περιέχουν ελατήρια και τα στρώματα χωρίς ελατήρια. Τα στρώματα με ελατήρια είναι τα παραδοσιακά στρώματα που κυκλοφορούν εδώ και πολλά χρόνια στην αγορά.

Στρώμα Princess

                                  Στρώμα Princess

 

Στρώμα Extra

Στρώμα Extra

Σήμερα η παραγωγή στρωμάτων με ελατήρια έχει εξελιχθεί σε σχέση με το παρελθόν. Ακόμη και σήμερα όμως τα στρώματα με ελατήριο κυριαρχούν στην αγορά.

Επίσης υπάρχουν τα στρώματα χωρίς ελατήριο, τα οποία έχουν κάνει την εμφάνιση τους τα τελευταία χρόνια. Τα στρώματα αυτά αποτελούνται από αφρώδη υλικά, latex και το υλικό της ΝΑSA το Memory Foam. Τα στρώματα αυτά είναι εξίσου μεγάλης αντοχής και πολύ αναπαυτικά.

Τα στρώματα με ελατήρια έχουν αποδείξει ότι μπορούν να προσφέρουν τη κατάλληλη στήριξη στη σπονδυλική στήλη, ενώ σε συνδυασμό με τα κατάλληλα υλικά, αγκαλιάζουν το σώμα ώστε η πίεση που ασκείται στα διάφορα σημεία να είναι ομοιόμορφη. Υπάρχουν δύο είδη ελατηρίων τα κλασικά ελατήρια bonnel springs και τα ανεξάρτητα ελατήρια pocket springs.

 

Στρώματα με κλασικά ελατήρια bonnel springs

Είναι στρώματα με σκληρά ελατήρια συνήθως, τα οποία είναι τοποθετημένα σε σειρές ενωμένα με ένα ελικοειδές σύρμα πάνω και κάτω, έχοντας επίσης μια επιπρόσθετη ατσάλινη ράβδο στην περίμετρο και στις δύο πλευρές που ενισχύει τις άκρες, δίνει σταθερότητα και βοηθά το στρώμα να κρατάει το σχήμα του.

Τα ελατήρια αυτά είναι πιο σκληρά σε σχέση με τα ανεξάρτητα ελατήρια. Πάνω από τα ελατήρια τοποθετούνται υλικά, όπως βαμβακερές βάτες, βάτες polycotton και αφρώδη υλικά. Ανάλογα με τα υλικά που τοποθετούνται πάνω από τα ελατήρια προκύπτουν και οι διαφορετικές ποιότητες στρωμάτων. Τα στρώματα αυτά είναι πιο σκληρά και διακρίνονται σε ορθοπεδικά και ανατομικά μέτρια σε σκληρότητα.

 

Πλεονεκτήματα

  • Είναι πιο οικονομικά σε σχέση με τα υπόλοιπα στρώματα
  • Λόγω της σκληρότητάς τους προσφέρουν στήριξη στη σπονδυλική στήλη ακόμη και σε εξαιρετικά υπέρβαρα άτομα.
  • Είναι λιγότερο εύκαμπτα και έτσι διευκολύνεται η περιστροφή του στρώματος.

Μειονεκτήματα

  • Καθώς τα ελατήρια συνδέονται, τα στρώματα αυτά είναι λιγότερο δεκτικά στις διαφορετικές πιέσεις
  • Εάν χρησιμοποιούνται από δύο άτομα με μεγάλη διαφορά βάρους, είναι πιθανόν το ένα άτομο να επηρεάζει το άλλο καθώς γυρίζει.

Ιδανικό για

Άτομα που αρέσκονται στα πιο σκληρά στρώματα.

Στρώμα με ελατήρια  ανεξάρτητης ανάρτησης pocket springs

Τα ελατήρια pocket springs, είναι νέας τεχνολογίας ανεξάρτητα ελατήρια τα οποία δεν είναι ενωμένα μεταξύ τους, αλλά σε σειρές μέσα σε υφασμάτινες θήκες. Είναι πιο μικρά και πιο μαλακά και λειτουργούν σε δύο στάδια αφού διαθέτουν δύο διαφορετικές σειρές εναλλάξ η μία με την άλλη. Έχουν την ιδιότητα να προσαρμόζονται απαλά στο σώμα και παράλληλα να το στηρίζουν.

Όσο πιο πολλά τα ελατήρια, τόσο καλύτερα το στρώμα ανταποκρίνεται στο σώμα και τις κινήσεις σας, καθώς αναλογούν περισσότερα ελατήρια στην επιφάνεια που χρησιμοποιείτε. Πάνω από τα ελατήρια τοποθετούνται βαμβακερές βάτες, βάτες polycotton, αφρώδη υλικά, latex και memory foam, τα οποία επίσης βοηθούν το στρώμα να αγκαλιάζει το σώμα σας.

Τα ελατήρια pocket είναι πιο εύπλαστα και ανταποκρίνονται ευκολότερα στις κινήσεις του σώματός σας.
Η πίεση που δέχεται η πλάτη σας διαφέρει από σημείο σε σημείο και είναι ανάλογη με τη δύναμη της πίεσης του σώματός σας προς το στρώμα, προσφέροντας περισσότερη άνεση στον ύπνο.

Πλεονεκτήματα

  • Τα ελατήρια pocket είναι πιο μαλακά με αποτέλεσμα να ανταποκρίνονται ευκολότερα στις κινήσεις του σώματός.
  • Έχουν διαφορετικές ζώνες σκληρότητας ώστε η πίεση που δέχεται η πλάτη να διαφέρει  από σημείο σε σημείο και είναι ανάλογη με τη δύναμη της πίεσης του σώματός προς το στρώμα, προσφέροντας περισσότερη άνεση στον ύπνο.
  •  Ένα ακόμη πλεονέκτημα των ανεξάρτητων ελατηρίων είναι ότι στο διπλό στρώμα όταν ο ένας κάνει ανήσυχο ύπνο δεν επηρεάζει τον διπλανό του.

Μειονεκτήματα

  • Άτομα που προτιμούν δυνατή στήριξη στη σπονδυλική στήλη, ίσως να βρουν τα στρώματα με ανεξάρτητα ελατήρια μαλακά.

Ιδανικό
Για δύο άτομα διαφορετικού βάρους, καθώς το ένα δεν θα επηρεάζει το άλλο τόσο πολύ.
Σχετικά Προϊόντα:



 
Δείτε όλα τα στρώματα μας εδώ

 

adminΕλατήρια και στρώματα: Τι είναι και πως σας βοηθούν