Πως να επιλέξετε το κατάλληλο στρώμα

Πως να επιλέξετε το κατάλληλο στρώμα

Το ένα τρίτο της ζωής μας το περνάμε στο κρεβάτι παρόλα αυτά δεν σκεφτόμαστε να αλλάξουμε στρώμα παρά μόνο όταν τα ελατήρια αρχίζουν να μας ενοχλούν ή όταν μας το προτείνει ο γιατρός. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση συνήθως επιλέγουμε το οικονομικότερο στρώμα.  Η πλειονότητα των καταναλωτών φαίνεται να μη γνωρίζει τη σημασία ενός καλού στρώματος, θεωρώντας το στρες και τα προβλήματα της δουλείας υπεύθυνα για την κακή ποιότητα του ύπνου και της υγείας του.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε ότι το στρώμα σας θέλει αλλαγή; Το Συμβούλιο Ύπνου του Ηνωμένου Βασιλείου (Sleep Council UK) προτείνει ένα απλό τρόπο για να εξακριβώνετε κατά πόσο το στρώμα σας χρειάζεται ή όχι αλλαγή.

Απαντήστε με ναι ή όχι στις πιο κάτω ερωτήσεις:

1. Είναι το στρώμα σας ηλικίας άνω των 10 χρόνων;
2. Ξυπνάτε με πόνους στο λαιμό ή στην πλάτη;
3. Είναι το κάλυμμα του στρώματος σχισμένο ή λερωμένο;
4. Όταν ξαπλώνετε, νιώθετε τις σούστες ή πτυχές κάτω από την επιφάνεια;
5. Όταν κινείστε στο στρώμα, ακούτε τριξίματα ή άλλους θορύβους;
6. Μήπως εσείς ή ο σύντροφος σας, στο στρώμα κυλάτε ο ένας πάνω στον άλλο άθελα σας;
7. Είναι το στρώμα σας πολύ μικρό ώστε να μη δίνει ένα ανενόχλητο ύπνο;

Εάν απαντήσατε ναι σε τρεις από τις πιο πάνω ερωτήσεις, τότε δεν κοιμάστε όσο το δυνατό καλύτερα.

Πέντε ή περισσότερες θετικές απαντήσεις, σημαίνει ότι είναι καιρός να αγοράσετε νέο στρώμα.

Η επιλογή του κατάλληλου στρώματος για τις δικές σας ανάγκες, απαιτεί χρόνο. Πρέπει να είναι μια προτεραιότητα για σας. Μην ξεχνάτε ότι θα περάσετε στο στρώμα σας το ένα τρίτο της ζωής σας.

Οι επιπτώσεις ενός κακού στρώματος

Εκτός από τις διαταραχές του ύπνου, μπορεί να προκαλέσει μυϊκούς και σκελετικούς πόνους (ιδιαίτερα στην περιοχή της μέσης και του αυχένα),αϋπνία, ανησυχία, μόνιμη κούραση. Επιπλέον μπορεί να είναι αιτία αλλεργιών εξαιτίας των ακατάλληλων υλικών από τα οποία είναι φτιαγμένο.

Επιλέγοντας στρώμα, τι πρέπει να προσέξουμε;

Επειδή οι ανάγκες και οι προτιμήσεις κάθε ανθρώπου διαφέρουν, το σωστό στρώμα δεν είναι το ίδιο για όλους. Έχει πια καταρριφθεί ο μύθος ότι καλά στρώματα είναι τα σκληρά. Αυτό ίσχυε παλιά, όταν η επιλογή των υλικών και η τεχνογνωσία ήταν περιορισμένες. Σήμερα η επιλογή σου έχει να κάνει περισσότερο με το προσωπικό σου γούστο, αφού ένα καλό στρώμα, άσχετα με το βαθμό σκληρότητάς του, παρέχει το ίδιο καλή υποστήριξη στο σώμα. Πριν αγοράσετε στρώμα καλό είναι να το δοκιμάσετε ξαπλώνοντας σε αυτό για τουλάχιστον 10 λεπτά σε διάφορες θέσεις.

Το σωστό στρώμα πρέπει να προσφέρει:

Άνεση: είναι το πρώτο που πρέπει να δει κάποιος, και η αίσθηση αυτή είναι εντελώς 

εξατομικευμένη. Το στρώμα πρέπει να υποδέχεται απαλά το σώμα, χωρίς να το πιέζει ή να το εξαναγκάζει σε ανώμαλες θέσεις.

Υποστήριξη: το στρώμα πρέπει να στηρίζει τη σπονδυλική στήλη και η κατασκευή του να είναι ανάλογη του βάρους και του ύψους του χρήστη

Ποιότητα: τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένο το στρώμα πρέπει να είναι υποαλλεργικά, φιλικά στην επαφή με το ανθρώπινο σώμα και ανθεκτικά για καθημερινή χρήση.

Πως όμως επιλέγουμε το κατάλληλο στρώμα;

Για να αγοράσουμε το κατάλληλο στρώμα θα πρέπει αρχικά να έχουμε μετρήσει τις σωστές διαστάσεις. Μετράμε το εσωτερικό του κρεβατιού, την επιφάνεια στην οποία θα πατήσει το στρώμα. Πριν καταλήξουμε στην αγορά του θα πρέπει να δοκιμάσουμε διάφορους τύπους στρωμάτων και να επιλέξουμε το σωστό.

Η επιλογή ενός στρώματος εξαρτάται από τη στάση που κοιμόμαστε τα περισσότερα βράδια. Εάν κάποιος κοιμάται μπρούμυτα πρέπει να επιλέξει ένα στρώμα σκληρό έτσι ώστε να υποστηρίζει καλύτερα την κοιλιά και την σπονδυλική στήλη. Εάν πάλι κάποιος κοιμάται ανάσκελα ένα στρώμα που υποστηρίζει τον αυχένα και τη μέση αποτελεί την καλύτερη επιλογή. Τέλος εάν κοιμάστε στο πλάι επιλέξτε ένα στρώμα πιο ελαφρύ, έτσι ώστε να προσαρμόζεται καλύτερα στους ώμους.

adminΠως να επιλέξετε το κατάλληλο στρώμα