Το ιδανικό υπνοδωμάτιο για έναν απολαυστικό ύπνο.

Ο ύπνος είναι μία από τις βασικότερες ανάγκες του ανθρώπου. Είναι απαραίτητος για να λειτουργεί σωστά ο οργανισμός μας. Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες, που συντελούν ώστε να έχουμε έναν συνεχόμενο ύπνο για να ξεκουραστεί ο οργανισμός μας και να ξεκινήσουμε την ημέρα μας γεμάτοι ενέργεια.

Ένας από αυτούς τους παράγοντες είναι και το υπνοδωμάτιο μας.

Σύμφωνα με έρευνες υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που ευθύνονται για τις διαταραχές του ύπνου μας.

Ο κατάλληλος φωτισμός

Το φως είναι ένα βασικό ερέθισμα που επηρεάζει τον ύπνο μας.

Η έκκριση μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου, ξεκινάει όταν μειώνεται το φως.

Χρειαζόμαστε λοιπόν σκοτεινό περιβάλλον για να κοιμηθούμε και καλό είναι να το εξασφαλίσουμε, σβήνοντας τα φώτα, κλείνοντας τα παντζούρια ή χρησιμοποιώντας κουρτίνες και στόρια.
Μάλιστα, όσο πιο νωρίς σβήσουμε ή έστω χαμηλώσουμε τα φώτα, τόσο ευκολότερα θα κοιμηθούμε.

Κινητά τηλέφωνα, tablet και τηλεόραση

Όσο κοιμόμαστε, το μυαλό μας ξεκουράζεται, χωρίς όμως να σταματά να λειτουργεί. Είναι, μάλιστα, σε θέση να «πιάνει» οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα, ακόμα και μικρής έντασης. Ο εγκέφαλός μας προσπαθεί να αγνοεί τα ερεθίσματα αυτά, ώστε να μη χρειαστεί να ξυπνήσουμε, ωστόσο επεμβαίνουν στον κύκλο του ύπνου και δεν μας αφήνουν να κοιμηθούμε όπως θα έπρεπε. Έτσι, ξυπνάμε κουρασμένοι και εκνευρισμένοι, χωρίς να ξέρουμε το λόγο.

Το να περνάτε ώρες μπροστά σε μία οθόνη, ειδικά τη νύχτα, επιδεινώνει το πρόβλημα της αϋπνίας. Αν συνηθίζετε να παίρνετε το tablet ή το κινητό σας τηλέφωνο στο κρεβάτι, τότε υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε αλλά και ξυπνάτε το πρωί με πονοκέφαλο. Επομένως καλό θα είναι πριν κοιμηθούμε να κλείσουμε την τηλεόραση και να απομακρύνουμε tablet και κινητά από την κρεβατοκάμαρα μας.

Θερμοκρασία δωματίου

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για να κοιμηθούμε εύκολα και να μην ξυπνήσουμε μέσα στη νύχτα είναι η κατάλληλη θερμοκρασία του υπνοδωματίου. Δεν κοιμόμαστε καλά -ή καθόλου- όταν ζεσταινόμαστε ή κρυώνουμε.

Ο λόγος είναι απλός: Το σώμα μας ρίχνει τη θερμοκρασία όταν είναι η ώρα για ύπνο.

Καθώς πέφτει η θερμοκρασία μας νιώθουμε ένα αίσθημα κόπωσης. Αν βρισκόμαστε σε ένα δροσερό δωμάτιο αυτές οι αλλαγές θα γίνουν πιο γρήγορα. Ένα πολύ ζεστό περιβάλλον δυσκολεύει τον θερμοστάτη του οργανισμού μας να ρίξει τη θερμοκρασία του με αποτέλεσμα να διαταράσσει τον ύπνο μας. Ο ύπνος σε ένα δροσερό δωμάτιο έχει και άλλα οφέλη.

Σύγχρονες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει την αυπνία παράγοντας περισσότερη μελατονίνη ( η οποία δρα επίσης ως αντιγηραντική ορμόνη) και να κάψει περισσότερες θερμίδες μειώνοντας τον κίνδυνο νοσημάτων όπως ο διαβήτης

zoi_apazidiΤο ιδανικό υπνοδωμάτιο για έναν απολαυστικό ύπνο.